Sail Training


Sail Training is een begrip in de wereld van de klassieke zeilschepen. Al meer dan 55 jaar is Sail Training dé manier om eeuwenoude kennis van de traditionele zeilvaart over te dragen aan een nieuwe generatie.

Sail Training omvat echter meer dan alleen het leren zetten van de zeilen, of het varen op een magnetisch kompas. Het behelst een compleet vormingsprogramma, dat jongeren in staat stelt zichzelf op alle manieren te ontplooien, sterker te worden.

Het Sail Training Programma van de STAN richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar. Het wordt internationaal gezien als effectieve methode om jongeren te laten kennismaken met normen en waarden, teamgeest te ontwikkelen, fysieke uitdaging te vinden en vooral: te leren over zichzelf.

 

Historie

Iedere zeilliefhebber kent ze wel: prachtige schilderijen van indrukwekkende windjammers en clippers. De Koninginnen van de oceaan, die  aangedreven door grote witte wolken van canvas over de wereldzeeën voeren.

De zeilvaart kende een grote bloeiperiode tussen de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Door de opkomst van mechanisch aangedreven schepen dreigden deze prachtige zeilschepen echter langzaam te verdwijnen. Slechts een klein aantal bleef in de vaart, meestal als opleidingsschip bij een marine- of zeevaartschool.

Rond 1955 ontstond dan ook de sterke behoefte om schepen die nog in de vaart waren, te behoeden voor de ondergang. En om zo oude maritieme tradities en vaardigheden te bewaren en over te dragen.

Het idee van “Sail Training” kwam tot stand. Een programma dat alle facetten van werken en leven op zee behelst. Om Sail Training vervolgens in een aantrekkelijke vorm in de praktijk aan te bieden, werd in 1965 de eerste Tall Ships Race georganiseerd.

De Race voer van Torbay in Zuid Engeland naar Lissabon. Twintig Schepen uit tien verschillende landen namen deel. De bemanning op de schepen bestond voor de helft uit jongeren tussen 15 en 25 jaar.

Het succes van de race was overweldigend, niet alleen voor het imago en dus behoud van de zeilschepen, maar zeker ook voor de jongeren die op een uitdagende manier kennis konden maken met het leven en werken aan boord van zeegaande zeilschepen.

Om de Tall Ships Races jaarlijks mogelijk te maken, werd een Sail Training organisatie opgericht. Een succesvol initiatief, met inmiddels een wereldwijd netwerk van nationale Sail Training organisatie, zoals de STAN.

De afgelopen decennia namen tachtig tot honderd schepen deel aan de Tall Ships Races, verdeeld over verschillende klassen. Aan boord duizenden nieuwe zeilfanaten. Jongeren die de kans hebben meer te leren over zichzelf. Jongeren die de toekomst van de klassieke zeilvaart vormen.

 


468 ad