STAN en STI


Sail Training Association Netherlands (STAN)

Het idee achter Sail Training is vanaf het begin ook in Nederland enthousiast ontvangen. Langzaam groeiden de Tall Ships Races uit tot een maritiem fenomeen. In 1962 diende Rotterdam als gasthaven voor de Races, in 1975 maakte het grote publiek kennis met de vloot tijdens de eerste editie van Sail Amsterdam.

Sindsdien is de vloot meerdere keren in Nederland te bewonderen geweest. Naast Amsterdam zijn ook Delfzijl, Den Helder en Terschelling gastheer geweest voor de Tall Ships’ Fleet. In 2008 trad Den Helder op als finishplaats voor de Races en in 2010 was de vloot na afloop van de Races onderdeel van Sail Amsterdam.

Mede op basis van de vele enthousiaste reacties werd in 1985 besloten om de Sail Training Association Netherlands (STAN) op te richten. De STAN streeft ernaar om jongeren tussen 15 en 25 jaar in de gelegenheid te stellen om ervaringen op te doen aan boord van zeegaande zeilschepen.

Deze Tall Ships zijn niet alleen de grote twee-, drie-, en viermasters. Elk zeilschip langer dan tien meter kan in principe deelnemen aan de Tall Ships Races, mits ze voldoen aan de veiligheidseisen en minstens de helft van de bemanning bestaat uit jongeren van 15 tot en met 25 jaar.

In de groep van de grote schepen (Klasse A) kennen we in Nederland bijvoorbeeld de Artemis, Astrid, Eendracht, Europa, Morgenster, Oosterschelde, Stad Amsterdam, Thalassa en de Wylde Swan. Maar de afgelopen 50 jaar hebben ook vele kleinere zeilschepen (klasse B, C en D) meegedaan aan de Tall Ships Races. Allemaal onder het motto: “You don´t have to be big, to be Tall”

 

Sail Training International (STI)

Sail Training International (STI) is de overkoepelende organisatie, opgericht door de verschillende nationale Sail Training organisaties, zoals de STAN. Inmiddels zijn er 25 nationale organisaties van over de hele wereld bij de STI aangesloten.

Een belangrijke activiteit van de STI is het jaarlijks organiseren van de internationale Tall Ships Races waaraan rond de honderd veelal klassieke zeilschepen uit verschillende landen deelnemen.

Op ieder traject zijn de deelnemers, die als trainee worden beschouwd, tussen de 15 en 25 jaar. Races worden georganiseerd op de Noordzee en Oostzee, de Middellandse Zee en soms ook de Atlantische Oceaan. Ieder jaar treden andere havensteden op als start- en finishplaats.

De STI organiseert meerdere races en Tall Ships-evenementen per jaar. Duizenden jongeren uit alle landen van de wereld maken jaarlijks op deze manier kennis met Sail Training en het wedstrijdzeilen op zee. De deelnemende havensteden trekken samen 3 tot 4 miljoen bezoekers per jaar, evenals honderden afgevaardigden van internationale media.

Meer informatie over de STI vindt u op www.sailtraininginternational.org

 

 

 

 

De volgende 25 landen zijn met een nationale Sail Training Association aangesloten bij de STI:
AUSTRALIA Australian Sail Training Association
BELGIUM Sail Training Association Belgium
BERMUDA Sail Training Association Bermuda
CANADA Canadian Sail Training Association
DENMARK Danish Sail Training Association
FINLAND Sail Training Association Finland
FRANCE Sail Training Association France – Amis des Grands Voiliers
GERMANY Sail Training Association Germany
GREECE Sail Training Hellas
INDIA
IRELAND Coiste an Asgard – Irish Sail Training
ITALY Sail Training Association Italy
LATVIA Sail Training Association Latvia
LITHUANIA
NETHERLANDS Sail Training Association Netherlands
NEW ZEALAND Spirit of Adventure Trust
NORWAY Norwegian Sail Training Association
POLAND Sail Training Association Poland
PORTUGAL Portuguese Sail Training Association
RUSSIA Admiral Makarov State Maritime Academy
SOUTH AFRICA
SPAIN Sail Training Association España
SWEDEN Sail Training Association Sweden
UK Association of Sail Training Organisations
USA American Sail Training Association

 


468 ad