Quirijn

“Wat mij voornamelijk bijgebleven is van Sail is de geweldige sfeer die hiermee gepaard ging. Eigenlijk was het een groot festijn waarbij verscheidene landen met hun eigen culturen, subculturen en allerlei bevolkingsgroepen samen kwamen tot 1 team en aan het einde zelfs een beetje als een familie.

Doordat je op een kleine ruimte zit, meedoet aan een race en ontzettend afhankelijk bent van elkaar zijn er meerdere malen momenten geweest dat je een spiegel voor je neus gezet wordt en je zo een hele goede mogelijkheden hebt tot ontwikkeling van je eigen kunnen. De normale regels gelden niet want uiteraard wil iedereen winnen en als je maatje niet hard genoeg de zeilen bij zet, zal jij twee keer zo hard moeten trekken. In het begin gaan de taken nog een beetje chaotisch maar na twee weken samen te hebben gewerkt waren de teams goed geoliede machines die precies wisten waar ze mee bezig waren. Dit klinkt allemaal ontzettend serieus maar alles gaat op de een of andere manier geheel vanzelf en voornamelijk ook spelenderwijs. De voldoening die de opgebouwde contacten mij brachten, de voldane wachten en het echt een beetje zorgen voor elkaar mij gegeven heeft is een gevoel dat ik op weinig plekken terug heb gevonden. Hierbij heb ik het nog niet eens over de belachelijk mooie zonsondergangen en opkomsten die voor de rest van mijn leven in mijn geheugen gegrift staan. Ook is de sterrenhemel op zee een van de meest bijzondere aspecten van de race waar ik hoop dat iedereen net zo verwonderd van zal zijn als ik het was.

Desondanks dat er tijdens stormen zeer zeker ontberingen geleden zijn ben ik tijdens de reizen die ik mee heb mogen maken geheel tot mijzelf gekomen, rust kunnen vinden door de mooie natuur om mij heen, en heb ik me als een echte overwinnaar en overlever gevoeld wat uiteindelijk tot een tatoeage geleid heeft tijdens mijn laatste trip als gedenksteen aan een van de meest bijzondere ervaringen van mijn leven.

Quirijn Siersma


468 ad